петък, 4 ноември 2011 г.

Маслен кейк с локум и орехи

 Днес съм в болнични и съм си у дома, затова реших да спретна този маслен кейк. Стана неустоимо вкусен, още не го бях опекла и го нападнаха да го ядат. Ето и рецептата:



Необходими продукти:
1ч.ч. захар на кристали
1ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1к.л. сода бикарбонат
3ч.ч. брашно
1 букпулвер
1 кутия локум
50гр. орехи

А сега да включваме миксера и да нахраним любителите на сладкиши :)

   Първо слагаме захарта, прибавяме олиото и разбиваме с миксера. Добавяме към сместа една чаша кисело мляко, в което предварително сме угасили содата бикарбонат. Накрая прибавяме брашното и бакпулвера. Получава се средно гъсто лепкаво тесто.
   В предварително намазнена тавичка разстиламе половината от тестото. Нарязваме локумчетата на лентички и поставяме върху разстланото тесто.

   Следва ред на втората част от тестото, която трябва хубаво да покрие локумчетата. Оставяме съвсем малко от тестото, което омесваме с още брашно докато стане хубаво твърдо тесто. Отгоре накъсваме на малки парченца останалия ни локум /ако са ни останали/, нарязваме орехи и настъргваме малката топка твърдо тесто с ренде. Знам, че за някои звучи странно да настържем тестото, но се получава и то със завидна лекота.

   Кейкът е готов за печене, така че го слагаме във фурната и печем до получаване на апетитната златисто кафява коричка. Препоръчително е да изчакаме да изстине преди да го разрежем, но чакането винаги се оказва най-трудното.

   Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар