четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Тиквеничетата на баба

 
Кой не обича, когато в кухнята се носи аромат на канела и прясно изпечени сладки изкушения. Ето ви една рецепта с вкус на моето детство:


Необходими продукти:
1 тиква
1 пакет точени кори
захар на кристали/пудра захар
олио
канела
орехи
мед

А сега да приготвим тиквеничетата, както баба ги приготвяше едно време!
   Първо се захващаме с тиквата. Тук е най-трудоемката и пипкава работа - да обелим и настържем тиквата. След като сме настъргали тиквата я оставяме в подходящ съд да се отцеди от водата поне за 30-40 минути.
   Щом тиквата се е отцедила. Включваме котлона и в дълбок тиган или малка тенджерка я запържваме с малко олио, канела и орехи на вкус. Нарочно не давам пропорции, защото всеки има различни предпочитания. След като тиквата е леко запържена и е поела аромата на канелата преминаваме към следващата стъпка, а именно направата на тиквеничетата.
   Взимаме една кора. Свиваме я на две. Посипваме кората с малко олио. Отново я свиваме на две. Слагаме от приготвената вече тиквена плънка и навиваме на руло. Ако сме сложили повече плънка е хубаво да защипем крайчетата, за да не ни изтече плънката при печенето. Повтаряме същото, докато не ни свършат корите.
   Поставяме готовите тиквени рулца и печем в предварително загрята фурна до златист цвят.
   Изпечените тиквеничета поръсваме с пудра захар или намазваме с медена вода и поръсваме с орехи и малко канела.
   Постно, вкусно и красиво!
   Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар